X
Sponsor
    Kategoriler: Mobil

Google Lens Nedir? Google Lens Ne İşe Yarar?

Sponsor

Google Lens, alakalı bilgileri sunmak ve diğer belirli görevleri yerine getirmek için görüntüleri analiz eden bir uygulamadır. Uygulama hem Google Fotoğraflar hem de Google Asistan ile entegredir ve Google Goggles gibi daha önceki resim tanıma uygulamalarından daha iyi ve daha hızlı çalışması için yapay zekayı ve derin öğrenmeyi kullanmaktadır. Uygulamanın ilk olarak Google’ın Pixel 2 ve Pixel 2 XL telefonlarının yanı sıra, ilk nesil Pixel telefonlarına, daha sonra ise diğer Android cihazlara gelebileceği açıklandı.

Google Lens Ne İşe Yarar?

Arama her zaman Google’ın amiral gemisi ürünü olmuştur. Google Lens, bu temel yeteneği yeni ve heyecan verici biçimde geliştirmek için tasarlanmıştır. Google Lens, çok basit bir şekilde bir görsel arama motoru olarak tanımlanabilir. Bir görüntünün görsel verilerini analiz eder ve daha sonra resmin içeriğine dayalı olarak bir dizi farklı görev gerçekleştirir.

Google ve diğer arama motorlarının çoğu, görsel arama işlevlerini uzun süredir gerçekleştiriyor. Ancak Google Lens farklı bir uygulamadır.

Bazı normal arama motorları, bir görüntüyü analiz etmeyi ve daha sonra web’de benzer içeriği araştırmayı içeren ters görüntü araştırması yapabilirken, Google Lens daha da ileri seviyeye gidebilir.

Çok basit bir örnek vermek gerekirse; Bir yer işaretinin resmini çekip ardından Google Lens simgesine dokunduğunuzda, uygulama yer işaretini tanıyacak ve ilgili bilgileri internetten çekecektir.

Bu bilgi, yer işaretinin özelliğine bağlı olarak bir açıklama, inceleme ve varsa iletişim bilgilerini içerebilir.

Google Lens Nasıl Çalışır?

Google Lens, Google Fotoğraflar’a ve Google Asistan’a entegredir, dolayısıyla doğrudan bu uygulamalardan erişebilirsiniz. Telefonunuz Google Lens’i kullanabiliyorsa, yukarıdaki resimdeki kırmızı okla belirtilen bir simgeyi Google Fotoğraflar uygulamanızda görürsünüz. Bu simgeye dokunulduğunda Lens etkinleştirilir.

Google Lens’i kullandığınızda, telefonunuzdan Google’ın sunucularına bir resim yüklenir ve sihir burada başlar. Google Lens, yapay sinir ağlarını kullanarak içerdiği içerikleri belirlemek için görüntüyü analiz eder.

Google Lens, bir görselin içeriğini ve bağlamını belirlediğinde, size ilgili bilgileri sağlar veya bağlamsal olarak uygun bir işlemi gerçekleştirme seçeneği sunar.

Örneğin, arkadaşınızın kahve masasında gördüğünüz bir kitabını fotoğrafını çekip Google Lens simgesine dokunduğunuzda, otomatik olarak kitabın adını, yazarını belirler ve size kitap hakkındaki incelemeleri ve diğer ayrıntıları sunar.

Google Lens’i Kullanarak E-posta Adreslerini ve Diğer Bilgileri Yakalamak

Google Lens logolarda, telefon numaralarında ve hatta e-posta adreslerinde bulunan işletme adları gibi metinleri algılayabiliyor ve yazabiliyor.

Bu özelliği kullanmak oldukça kolaydır:

  1. Kameranızı metin içeren bir şeyin üzerine odaklayın.
  2. Google Lens butonuna dokunun.

Neyin fotoğrafını çektiğinize bağlı olarak, farklı seçenekler ortaya çıkaracaktır.

  • Telefon numarasını arayabilir,
  • E-posta adreslerine e-posta gönderebilir,
  • Telefon numaraları ve e-posta adreslerini kişilerinize ekleyebilir,
  • Metni başka yere yapıştırmak veya internette aramak için kopyalayabilirsiniz.

Google Lens ve Google Asistan

Google Asistan adından da anlaşılacağı üzere, Android telefonlara, Google Home’a ve diğer birçok Android cihaza yerleştirilen Google’ın sanal asistanıdır. Uygulama olarak iPhone’larda da bulunur.

Asistan’ın temel görevi, telefonunuzla konuşarak iletişim kurmanın bir yoludur. Ancak isteğinize yazmanıza olanak sağlayan bir metin seçeneğine de sahiptir. Varsayılan olarak “Okay, Google” olan etkinleştirme sözünü söyleyerek Google Asistan aracılığıyla telefon görüşmeleri yapabilir, randevularınızı kontrol edebilir, internette arama yapabilir veya telefonunuzun el fenerini etkinleştirebilirsiniz.

Google Asistan entegrasyonu ilk nesil Google Lens’in yanında açıklandı. Bu entegrasyon, telefonunuz bunu yapabilecek durumda ise Lens’i doğrudan Asistan’dan kullanmanıza olanak tanır ve telefonun fotoğraf makinesinden canlı bir besleme etkinleştirerek çalışır.

Fotoğrafın bir bölümüne dokunduğunuzda, Google Lens bunun analizini yapar ve Asistan içeriğe bağlı olarak bir görevi başlatır veya bilgi sağlar.

Diğer “Nedir?” yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Sponsor
Levent Kaya: Bilgisayar mühendisi yazar, işi ile ilgili birikimini ve teknoloji bilgisini haber ve makaleleri ile TeknoXL.com web sitesine yansıtıyor. Yazar 32 yaşında evli ve profesyonel fotoğrafçı.
Sponsor
Benzer Yazılar