Ethereum (ETH) Nedir, Madenciliği Nasıl Yapılır?

0
1068
ethereum nedir nasil alinir

Ethereum, Bitcoin gibi bir sanal para birimidir, ancak Bitcoin ile aralarında ayrıştırıcı bazı farklar bulunmaktadır. Ethereum madenciliği nasıl yapılır, Ether nereden alınır veya nasıl kazanılır gibi sorulara ayrıntılı cevaplar vermeye çalıştık.

Kamuoyu ilk olarak Bitcoin’in başlangıcı ile Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisinden haberdar oldu. Merkezi olmayan bir dijital para birimi ya da kripto para birimi olan Bitcoin, insanların banka veya ödeme işleme şirketi gibi aracılara ihtiyaç duymadan birbirlerine para göndermelerine ve bunları almalarına olanak tanır.

Bu eşler arası (peer-to-peer) işlemlerin güvenliği ve geçerliliği, ağdaki tüm bitcoin transferlerinin kamuya açık kaydını tutmayı kolaylaştıran, çifte harcamaları ve diğer sahtekarlık faaliyetleri gibi P2P tuzaklarından koruyan, denetim ve dengeleri zorlayan blok zincir teknolojisi ile mümkün hale getirilir.

Aslında blockchain, bitcoin’in arkasında yatan teknolojidir, ancak çeşitli endüstrilerde başka amaçlar için de kullanılmaktadır.

Blockchain, doğuştan şeffaflığı ve dijital varlık aktarımlarını kolaylaştırırken aracıları güvenli bir şekilde aradan çıkarma becerisine sahip olduğu için, Ethereum projesinin arkasındaki ekip gibi müteşebbis geliştiricilere eşsiz fırsatlar sunmaktadır.

Ethereum nedir?

Bitcoin gibi, Ethereum da blok zinciri teknolojisini kullanıyor. Ayrıca bitcoin gibi, Ethereum da, madencilikle satın alınabilen, satılabilen, ticareti yapılan veya üretilebilen Ether adı verilen bir dijital para sunuyor. Bununla birlikte, üst düzey benzerlikler burada sona eriyor. Çünkü Ethereum önemli derecede farklı bir amaçla oluşturuldu ve yapılandırıldı.

Esas olarak programlanabilir bir blok zinciri olan açık kaynaklı Ethereum platformu, kullanıcı tarafından oluşturulan çok merkezli bir yerel olmayan uygulamaya ev sahipliği yapabilir. Bunun anlamı, programcılar Ethereum’u sadece bitcoin gibi kendi kripto para birimlerini tasarlamak ve serbest bırakmak için değil, aynı zamanda gayrimenkul ödemeleri veya vasiyet bırakma gibi gelecekteki sözleşmeleri saklayıp yürütmek için de kullanabiliyor.

Diğer blok zincirlerinde olduğu gibi, Ethereum’un veritabanı da ağa bağlı tüm düğümler tarafından sürekli olarak güncellenir. Ethereum Sanal Makinesi (The Ethereum Virtual Machine-EVM), JavaScript ve Python gibi popüler programlama dillerinden modellenmiş uygulamaları çalıştırabilir; her düğüm aynı kodlanmış talimat setlerini uygular.

EVM içindeki tüm bilgisayar işlemleri tüm ağda paralel olarak yapıldığından, kesinti, anlık hata veya felaket kurtarma garantisi vermeyen ve Ethereum blok zincirinde depolanan tüm verilerin herhangi bir nedenden ötürü zarar görüp maniple edilemeyeceğini garanti eden bir merkezi olmayan konsensüsünüz vardır.

Hesaplar ve Akıllı Sözleşmeler (Smart Contracts)

Gerçekten Ethereum’u anlamak için önce akıllı sözleşmeler kavramını kavramanız gerekir. Gerçekten Ethereum’u anlamak için önce akıllı sözleşmeler kavramını kavramanız gerekir. Ethereum blok zinciri, her bir hesabın mevcut durumunu, aralarında değer transferi ile birlikte izler; Bitcoin’den farklı olarak sadece finansal işlemlerin kaydını tutar.

Ethereum blok zincirinde, Dışarıdan Sahip Olunan Hesaplar (EOAs) ve Sözleşme Hesapları olmak üzere iki hesap türü vardır. EAO’lar, kullanıcı tarafından kontrol edilir ve benzersiz bir özel anahtardan erişilebilir. Sözleşme Hesapları, bu arada, bir işlem, hesaba gönderildiğinde çalıştırılan kod içerir. Bu programlara genellikle akıllı sözleşmeler denir.

Akıllı sözleşmeler, sözleşmeleri yürüten veya varlıkların mülkiyetini yalnızca doğru olduğu zaman hareket ettiren programlar yaratma becerisi de dahil olmak üzere, benzersiz kodlayıcılara olasılıklar dünyasını açar. Ethereum blok zincirine bu kodu yerleştirmek yeni bir Sözleşme Hesabı oluşturur. Ancak bu talimat, özel anahtarı elinde bulunduran hesap sahibi tarafından kontrol edilen bir EOA tarafından gönderildiğinde çalıştırılır.

EOA’dan bir Sözleşme Hesabına bir öğretim işlemi gönderildiğinde, kullanıcı, yürütmek istediği programın her adımı için Ethereum ağına nominal bir ücret ödemelidir. Bu ücret Fiat para biriminden değil, Ethereum platformuyla ilişkili yerel kripto para birimi Ether cinsinden ödenir.

Ether Madenciliği

Ethereum, bitcoin ya da genel bir blok zinciri kullanan diğer eşler arası protokollerin akisne, ağındaki işlemleri doğrulamak ve yerine getirmek için bir İş Kanıtı (PoW) sistemi kullanır. Her işlem, son zamanlarda kriptografik olarak korunan bir blok parçası olarak gönderilen diğerleriyle gruplanmıştır.

Madenci olarak bilinen bilgisayarlar, daha sonra müşteşerek güç ile çözümü bulana kadar zorlu hesaplama problemlerini çözmek için GPU ve/veya CPU’larının döngülerini kullanırlar. Bu gerçekleştiğinde, tüm işlemler doğrulanır ve yürütülür ve blok, blok zincirine eklenir. Bloğu çözmeye katılan madenciler, Ethereum ağını sürdürmek için önceden belirlenmiş ödül olan bir Ether payı alırlar.

Ether madenciliği için yeni gelenler, blokları daha hızlı çözmek için birkaç madencinin bilgi işlem gücünün birleştiği havuzlara katılırlar. Daha fazla hashing gücüne sahip olanlar daha fazla Ether payı ile ödüllendirilirler. Popüler olan bazı Ethereum madencilik havuzlarından bazıları Ethpool, F2Pool ve DwarfPool‘dur. Birçok gelişmiş kullanıcı ise kendi madenciliklerini yapmayı tercih eder.

Ether Alım, Satım ve Ticareti

Ether, Coinbase, Birfinex ve GDAX gibi çevrimiçi takas merkezleri aracılığıyla fiat para birimi ve diğer kripto para birimler için satın alınabilir, satılabilir ve ticareti yapılabilir.

Ethereum Cüzdanı

Ethereum Cüzdanı, özel anahtarla korunan, Ether’inizin yanı sıra platform üzerinde oluşturulan diğer varlıkların güvenli bir şekilde depolandığı yerel olarak kurulmuş bir uygulamadır. Sözü edilen akıllı sözleşmeleri yazmak, dağıtmak ve yürütmek için cüzdan yazılımını da kullanabilirsiniz.

Ethereum cüzdanını yalnızca Ethereum.org’dan veya ona karşılık gelen GitHub deposundan indirmeniz önerilir.

Ethereum Blok Araştırmacıları

Ethereum blok zincirindeki tüm etkinlikler halka açık ve aranabilir ve bu işlemleri görüntülemenin en kolay yolu Etherchain.org veya EtherScan gibi bir blok araştırmacısıdır.

Bunların hiçbiri ihtiyaçlarınızı karşılamazsa, basit bir Google araması birkaç alternatif sunacaktır.

Diğer “Nedir?” yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz