Bilgisayara virüs bulaştığını nasıl anlarım? diyorsanız, büyük ihtimalle bu makalede yer verdiğimiz belirtileri yaşıyorsunuz demektir. Bilgisayar virüslerinin hangi yollarla bulaştığına ve bunu nasıl tespit edeceğinize ayrıntılarıyla yer verdik.
Bilgisayar virüslerinin ve diğer zararlı yazılım türlerinin, rahatsız edicilikten felakete kadar değişen sorunlara neden olabileceğini hepimiz biliyoruz. Bazı zararlı yazılımlar, bilgisayarın sabit diskindeki tüm alanı doldurana kadar çoğalır. Diğer türler makinenizdeki verileri bozar veya bilgisayarınızı dengesiz hale getirir. Birkaç tanesi ise kötü niyetli yazılımı kişi listenizdeki herkese dağıtmak için e-posta programlarınızı kullanmaya bile çalışır. Ver her zaman, kötü niyetli bir bilgisayar korsanının, bilgisayara uzaktan erişebilmesi için kötü niyetli yazılım kullanma olasılığı vardır.
Kimse virüs bulaşmış bir bilgisayara sahip olmak istemez. Bu nedenle, güvenli bilgisayar kullanma alışkanlıkları kazanmak ve güvenilir bir anti-virüs yazılımı yüklemek çok önemlidir. Sadece dikkat ederek ve birkaç genel tuzaktan uzak durarak, çoğu kötü niyetli yazılımı önleyebilirsiniz. Virüsten korunma yazılımınız güncelse, oldukça iyi durumda olmanız gerekir.
Ancak, anti-virüs yazılımımızın güncel olmadığı veya zekice yazılmış bir kod parçası tarafından ele geçirildiği durumlarda bilgisayar virüsleri savunmamızı aşabiliyor. Kazara tıkladığımız bir bağlantı veya bilgisayarımızı kullanan başka birisinin yanlışlıkla indirdiği bazı kötü amaçlı yazılımlar da virüsün etkinleşmesini sağlayabiliyor.
Peki, bilgisayarınıza virüs bulaştığını nasıl anlarsınız? Anti-virüs yazılımınız sağlam ve güncelse, uygulama bilgisayarınızı tararken bir mesaj alırsınız. Bu, bilgisayarınıza virüs bulaştığı anlamına gelir. Peki, ya yazılımınız güncel değilse veya virüs, anti-virüs programını devre dışı bıraktıysa? Böyle bir durumda bilgisayarınıza virüs bulaştığını gösteren işaretler var mı?
Evet. Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım bulunduğunu gösteren birkaç işaret var.
Bilgisayar Virüsünün Belirtileri
Anti-virüs yazılımınızın virüsün varlığından sizi haberdar etmediğini varsayarsak, bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım olduğunu aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz.
Bilgisayarınız dengesiz çalışıyorsa, bu bir şeylerin yanlış olduğunun bir işaretidir. Bazı kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan önemli dosyaları bozar. Bu, bilgisayarınızın çökmesine neden olabilir. Belirli bir uygulamayı çalıştırmayı denediğinizde bilgisayarınız çöküyorsa, bu, kötü amaçlı yazılımın işareti olabilir.
Bilgisayarınız eskisinden çok daha yavaş çalışıyorsa, bu, virüsün bilgisayarınızın işlem kaynaklarını boşaltmaya başlamasının sonucu olabilir. İşlemci, RAM gibi kaynakları yoğun şekilde kullanan bir uygulama çalıştırmadığınız halde bilgisayarınız çok yavaşsa, bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.
Bilgisayarınızdaki belirli sürücülere erişemediğinizi belirten garip mesajlar, bir şeylerin yanlış olduğunun başka bir işaretidir. Benzer şekilde, çalışmayan programlar veya açılmayan dosyalar da virüs bulaşmasının sonucu olabilir.
Diğer virüs belirtileri arasında, bazı donanımların (yazıcı gibi) artık komutlara cevap vermemesi yer alır. Bunların hiçbiri bilgisayarınıza virüs bulaştığını garanti etmese de, makinenizde bir şeylerin yanlış olduğunu göstermektedir.
Bazı dosyalarda işlem yapmadığınız halde, dosya boyutlarının değiştiğini fark ederseniz, bu, virüsünün başka bir işaretidir. Son olarak, bazı programların menüleri ve görünümleri bozulmuşsa, yine kötü amaçlı yazılım kurbanı olmuş olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tablet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler (2018)