Bilgisayarınızda karşılaşabileceğiniz binlerce sorun ve olası hata var. Bilgisayar kullanımınızı olumsuz yönde etkileyen bu sorunlar ve hatalar kimi zaman, cihazınızın kullanılmaz hale gelmesine bile neden olabiliyor. Neyse ki, bu tip büyük sorunlar çok daha nadir yaşanan sorunlar olarak biliniyor. Çoğu kullanıcının karşılaştığı PC Sorunları, birçok kişinin karşılaştığı ve birçok çözümü olan sorunlar. Bu iyi bir haber, çünkü bu durumda yaşadığınız PC Sorunları için birçok çözüm yoluna kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu şekilde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de Bilgisayar Açılmıyor Sorunu. Peki, bu sorunu nasıl çözebiliriz? Bakalım.
Bilgisayar Açılmıyor Sorunu Hakkında
Bilgisayarınızın açılmaması sorunu birçok nedenden kaynaklı olabilir. Kullanıcılar genelde bu noktada yazılım sorunları üzerinde dururlar. Kimi zaman işletim sistemi, kimi zaman bir driver üzerinde yaşanan sorunlar bilgisayarınızın açılmamasına neden olabilir.
Bunun dışında donanımsal sorunlarında aynı sonuca neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Özellikle hardisk üzerinde yaşanan sorunlarda böyle bir sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Sorununuz donanımsal bir sorunsa, bu durumda fiziksel parça değişimi yapmanız gerekebilir.
Bilgisayarda Güç Belirtisi Yok
Bilgisayar olası hatalar nedeniyle açılmayabileceği gibi bilgisayara güç gelmemesi gibi bir sorundan kaynaklı olarak da bilgisayarınız açılmayabilir.
- Zaman alıcı bir sorun giderme işlemine başlamadan önce, bilgisayar sisteminizde bulunan her güç anahtarını ve güç düğmesini açtığınızdan emin olun: “Genellikle masaüstü bilgisayarın kasası önünde veya dizüstü veya tabletin üstünde veya yanında bulunan güç düğmesi / anahtarı, bilgisayarın arkasındaki güç düğmesi, uzatma kablosu, dalgalanma koruyucusu veya UPS üzerindeki güç düğmesi.”
- Bağlantı kesilmiş bilgisayar güç kablosu bağlantılarını kontrol edin. Gevşek veya takılı olmayan bir güç kablosu, bilgisayarın açılmamasının en önemli nedenlerinden biridir.
Dizüstü Bilgisayar ve Tablet İpucu: Bilgisayarınız bir pille çalışıyor olsa da, en azından sorun giderme sırasında AC adaptörünün doğru şekilde takıldığından emin olmalısınız. Bilgisayarınızı düzenli olarak fişe takılı halde tutuyorsanız, ancak pil zayıflamış durumda ve artık pil boşsa, bilgisayarınız bu nedenle güç almayabilir.
- Tabletinizi, dizüstü bilgisayarınızı veya masaüstünü, henüz değilse doğrudan duvara takın. Başka bir deyişle, PC’nizle duvar prizi arasındaki tüm elektrik şeritlerini, pil yedeklerini veya diğer güç dağıtım aygıtlarını çıkarın.
- Dizüstü veya tablet üzerindeki elektrik prizini hasar açısından dikkatlice inceleyin. Bilgisayarın güç kazanmasını ve pili şarj etmesini engelleyen bozuk / bükülmüş pimler ve parçalarını kontrol edin.
Not: Bükülmüş bir pimi delmek veya bir kiri temizlemenin yanı sıra, muhtemelen burada gördüğünüz büyük sorunları düzeltmek için profesyonel bir bilgisayar onarım servisine başvurmanız gerekecektir. Kendiniz üzerinde çalışıyorsanız, şok riskinden kaçınmak için dizüstü bilgisayarın dahili pilini çıkardığınızdan emin olun.
- Bilgisayarın güç kablosunu veya AC adaptörünü değiştirin. Bir masaüstünde, bu, bilgisayar kasası ve güç kaynağı arasında çalışan güç kablosudur. Bir tablet veya dizüstü bilgisayar için AC adaptörü, pilinizi şarj etmek için duvara taktığınız kablodur (genellikle üzerinde küçük bir ışık vardır).
- Bozuk bir AC adaptörü, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların hiç açılmamasının yaygın bir nedenidir.
Windows Yüklenmeye Başlıyor, Hata Olmadan Duruyor veya Yeniden Başlıyor
- Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açın. Maalesef, tam olarak yüklenmediği için Windows’u düzgün bir şekilde yeniden başlatamazsınız, bu yüzden manuel olarak yapmanız gerekir.
- Windows başladığında arka planda birçok şey devam eder. Bazen işler tam olarak gerektiği gibi çalışmaz, özellikle de Windows güncellemeleri yükledikten sonra veya işletim sistemi son kez çalıştığında ve diğer önemli değişiklikler yapıldıktan sonra. Yeniden başlatma, Windows’un tümünün yeniden izlenmesi gereken bir şey olabilir.
- Windows’u Güvenli Modda başlatın, yapabiliyorsanız, bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Windows yüklemenizi onarın. Windows’un Windows başlatma işlemi sırasında otomatik olarak donması veya yeniden başlatılması için yaygın bir neden, bir veya daha fazla önemli Windows dosyasının bozuk veya eksik olmasıdır. Windows’un onarılması, bu önemli dosyaları bilgisayarınızdaki herhangi bir şeyi kaldırmadan veya değiştirmeden değiştirir.
Not: Windows 10’da buna, “Bu PC’yi Sıfırla” denir. Windows 8 bunu “PC’nizi Sıfırla veya PC’nizi Yenileme” olarak adlandırır. Windows 7 ve Vista’da buna “Başlangıç Onarımı” denir. Windows XP, bir Onarım Kurulumu olarak ifade eder.
- Bilinen Son İyi Yapılandırma’yı kullanarak Windows’u başlatın. Bilgisayarınızda bir değişiklik yaptıysanız, Windows’un önyükleme işlemini durdurmasına neden olabileceğinden şüpheleniyorsanız, Bilinen Son İyi Yapılandırma ile başlayabilirsiniz. Bilinen Son İyi Yapılandırma, Windows’ın başarılı bir şekilde başlattığı, bu sorunu çözdüğünüzü ve Windows’a geri dönmenizi sağladığını belirttiği birçok önemli ayarı birçok kez geri döndürecektir. Bunun için;
Windows’u Güvenli Modda başlatın ve son değişiklikleri geri almak için “Sistem Geri Yükleme’yi” kullanın. Windows, bir sürücüye, önemli dosyaya veya kayıt defterinin bir bölümüne zarar vermesi nedeniyle başlatma işlemi sırasında donabilir, durdurabilir veya yeniden başlatılabilir. Bir Sistem Geri Yükleme, tüm bu problemleri, probleminizi tamamen çözebilecek son çalışma düzenine döndürecektir.