Özellikle iş dünyasında sıkça kullanılan belge türlerinden biri olan PDF, Adobe Systems tarafından geliştirilen bir dosya formatıdır. Web sitelerinde de çokça kullanılan PDF dosyaları; görüntü, metin, etkileşimli düğmeler, gömülü olarak kullanılan fontlar, videolar, köprüler, bağlantılar kısacası bir dosya türünde hemen her formatın desteğini sunar. Zaten tüm bunlar nedeniyle bu dosya formatının birçok alanda kullanıldığını görüyoruz.
Taranmış belgelerde, e-kitap yayınlarında, ürün kılavuzlarında, iş uygulamalarında ve daha birçok yerde bu formatı görmemizin başlıca nedeni sunduğu tüm bu ayrıcalıklar. Ayrıca burada bir artı noktadan daha söz etmemiz gerekiyor. PDF dosya formatı, oluşturulan yazılımlardan ve işletim sistemlerinden bağımsızdır. Yani bir yazı belgesi, farklı işletim sistemlerinde farklı gözükürken, PDF tüm ortamlarda aynı şekilde bozulmadan görüntülenebilir.
PDF Dosyaları Nasıl Açılır?
Biraz daha farklı bir sisteme sahip olduğu için tüm bu özelliklere sahip olan dosya uzantısını açmak biraz daha farklı bir işleyişe sahip olabiliyor. Kısacası kullanıcıların bazı programlara ihtiyacı oluyor. Bu tür dosyaları açmak için en çok kullanılan program Adobe Acrobat Reader programı. Her ne kadar gereksiz bazı ayrıntıları olsa da bu tür dosyaları açmak için Reader ilk akla gelen uygulama.
Tabii ki artık yazılımlar oldukça gelişti ve Reader dışında neredeyse tüm web tarayıcıları da PDF dosyalarını açabiliyorlar. Bazı tarayıcılar bunun için eklenti yüklemenizi istese de genelde tarayıcılar standart olarak bu tür dosyaları açabiliyor. Mesela Microsoft’un Windows 10 işletim sistemiyle beraber gelen Edge tarayıcı da rahatlıkla dosyalarınızı açabiliyorsunuz. Bunun dışında daha birçok program önerebiliriz. Office uygulamaları da buna dahil.
Bu Dosyalar Nasıl Düzenlenir?
Ne olduğundan ve nasıl açılacağından bahsettiğimiz dosya uzantısının, nasıl düzenleneceği konusunda da bilgiler verelim. Bunun için yine Adobe Acrobat en çok kullanılan yazılımlar arasında yer alıyor. Fakat aslında yeni yazılımlar sayesinde PDF düzenlemede oldukça basitleşti. Direk yeni nesil Word uygulamalarıyla da düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Bunun dışında biraz daha profesyonel bir editör isterseniz, Nitro Pro yazılımını kullanabilirsiniz.
PDF Dosyalarının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Özellikle kişisel bilgilerinizin bulunduğu iş başvurularında belgelerin korunması gerekebilir. Bu tip dosyalarda genelde parola kullanılıyor. Fakat bunun dışında dosyanızdan bir yazı kopyalanmasını, bir görsel alınmasını ve benzeri şekilde bilgi alınmasını engellemek istiyorsanız da yapabilecekleriniz var. Bunun için program kullanmak gerekiyor. Örnek programlar, FreePDF Creator, PrimoPDF, PDFMate.