Uygulama İçi Satın Alma Ne Demektir?

0
3946
Uygulama ici satin alma ne demektir

Uygulama içi satın alma, uygulama mağazası yerine uygulamanın içinde satın alınan bir içerik veya özellik parçasıdır. Örneğin, bir mobil oyun uygulamasında, ek özelliklerin kilidini açmak için belirli bir ücret ödeyip uygulama içi satın alma işlemi yapmanız gerekebilir.

Uygulama içi satın alma işlemleri uygulamanın içinde yapılırken, faturalandırma da dahil olmak üzere satın alma işlemini uygulama mağazası kontrol eder. Ayrıca, iPhone ve iPad gibi cihazlarda uygulama içi satın alma özelliği kapatılarak, çocukların kontrolsüz satın alma işlemi yapmasının önüne geçilebilir.

Ancak, uygulama içi satın alma işlemleri, aile kitaplığı arasında paylaşılamaz. Bu, hem Apple’ın Aile Paylaşımı programını hem de Google Play’in Aile Kütüphanesini içerir. Bu, özellikle ‘premium’ özelliklerin kilidini açmak için bir uygulama içi satın alma olanağına sahip ücretsiz bir uygulama ile daha önce kilitli olmayan özellikler içeren ‘pro’ uygulaması arasında karar vermeye çalışırken önem taşır. Aile paylaşımına katılırsanız, ücretsiz uygulamada uygulama içi satın alma yapmak yerine ‘profesyonel’ uygulama satın almak çoğu zaman en iyisidir. (Unutmayın, ihtiyaçlarınıza uyup uymadığını görmek için ücretsiz uygulamayı yine de indirebilirsiniz!)

Uygulama İçi Satın Almaların Farklı Türleri Nelerdir?

Son birkaç yıldır uygulama içi satın alımlarda yer alan uygulamaların sayısının arttığını gördük. Aslında, oyun endüstrisi, uygulama içi satın alma işlemleri endüstrinin hemen hemen tüm alanlarını istila ettiği için büyük değişiklikler geçiriyor. Uygulama içi satın alma işlemleri her zaman ücretsiz uygulamalar ve oyunlar ile birlikte ele alınmış olmakla birlikte, indirmek için ödemeniz gereken uygulamalar da dahil olmak üzere artık tüm uygulamalarda oldukça popüler. Peki, farklı uygulama içi satın alma türleri nelerdir?

Kilidi açılabilirler (Unlockables). İçeriğin veya özelliklerin kilidini açan uygulama içi satın almalar kalıcı olarak kabul edilir; bu, onları satın aldığınızda tekrar satın almanız gerekmediği anlamına gelir. Bu “unlockable”, bir e-Kitap veya bir oyuna genişletme gibi bir içeriği veya bir kelime işlemcide yazma becerisi gibi özellikleri içerebilir.

Harcanabilirler (Expendables). Çoğunlukla, “ücretsiz” olmasına rağmen tamamen ücretsiz olmayan oyunlara uygulanır. Ücretsiz oyun modeli, özelliklerin kilidini açmak veya oynama süresini uzatmak için kullanılabilen altın paralar veya sihirli iksirler gibi “oyun içi” bir para birimi kurar. Bu oyunların çoğu (Zynga Poker, Temple Run, Candy Crush vb.), oyunu oynayarak bu para birimini çoğaltmanıza izin verir, ancak bu para birimi elde edilme oranı çok yavaş olabilir. Bu, oyuncuların beklemek zorunda kalmamak için uygulama içi para birimi satın almalarına neden olur. Bu, harcanabilir türünün yalnızca bir tipidir, ancak bugün kadar en popüler olanıdır.

Apple App Store’da Bir Uygulamanın Uygulama İçi Satın Alma İçerdiğini Nasıl Anlarız?

iphone-ipad uygulama ici satin alma

Apple App Store’daki uygulama içi satın alma işlemlerini içeren tüm uygulamaların satın alım düğmesinin yanında “Uygulama içi satın almalar sunar” ibaresi yer almaktadır. Ücretsiz olmayan uygulamalar fiyat etiketine dokunularak satın alınır. Ücretsiz uygulamalar “İndir” düğmesine dokunarak indirilir. “Uygulama içi satın almalar sunar” ibaresi ise bu butonların hemen yanında yer alır.

Ayrıca, uygulamanın ayrıntı sayfası tüm uygulama içi satın almaları listeler. Uygulamaların ayrıntı sayfası, yalnızca uygulama içi satın alma işlemlerini kontrol etme amaçlı değil, uygulama hakkındaki her şeyden emin olmak için kontrol edilmesi gereken bir sayfadır.

Google Play Store’da Bir Uygulamanın Uygulama İçi Satın Alma İçerdiğini Nasıl Anlarız?

android uygulama ici satin alma

Google Play Store’daki uygulama içi satın alma olanağı sunan her uygulama, uygulamanın adının ve geliştiricisinin bilgilerini içeren bölümde, YÜKLE butonunun hemen altında “Uygulama içi satın alma” ibaresi içerir.

Google Play Store, tüm uygulama içi satın almaların ayrıntılı bir listesini sunmuyor ancak ayrıntılar sayfasındaki “Ek Bilgiler”in altında uygulama içi ürünlerin fiyat aralığını görebilirsiniz.

Android cihazlardaki uygulama içi satın alma işlemlerini doğrudan devre dışı bırakamazsınız, ancak her satın alma işlemi için kimlik doğrulama isteyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için;

  1. Google Play uygulamasını açın.
  2. Sol üst köşede yer alan üst üste üç çizgi simgesine dokunun.
  3. Sayfayı aşağı kaydırarak Ayarlar’a girin.
  4. Kullanıcı Denetimleri bölümünün altında yer alan “Satın alma işlemleri için kimlik doğrulaması isteyin” seçeneğine dokunun.
  5. Karşınıza çıkan açılır penceredeki seçeneklerden birine seçerek özelliği etkinleştirin.

Bunu yaptığınızda, Google Play’i tüm satın alma işlemleri için bir parola isteyecek şekilde ayarlamış olursunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz