Çevrimiçi Yaşamımızı Geliştiren 6 Buluş

0
1418
hayatimizi degistiren teknolojik buluslar

Dünyadaki milyarlarca insanın günlük hayatını kısa sürede değiştiren World Wide Web, tüm zamanların en fantastik icatlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu makalede, dünyadaki milyonlarca insanın Web’i daha kolay kullanmalarını sağlayan altı buluşa göz atacağız.

“Bulut”da Barındırılan Web Siteleri

Bulum bilişimin ne olduğunu tam olarak bilmiyor olabilirsiniz, ancak kullanmış ya da şu anda kullanıyor olma olasılığınız bir hayli yüksek.

Bulut bilişim, İnternet’te üçüncü taraf servislerin yönettiği donanım ve yazılım kaynaklarından oluşur. Bu servisler genellikle gelişmiş yazılım uygulamalarına ve sunucu bilgisayarların üst düzey ağlarına erişim sağlar. Bulut bilişim, çevrimiçi dosya paylaşımından ücretsiz çevrimiçi depolama servislerine, kullanıcılarına en iyi hizmeti verebilmek için çok fazla bilgi işlem gücü gerektiren çok yüksek hacimli sitelere erişime kadar her çeşit yenilikçi hizmeti kullanmamızı mümkün kılıyor.

Bulut Bilisim

Sosyal medya

Sosyal medya, tüm dünyadaki insanların Facebook‘tan Twitter‘a, Instagram‘dan Pinterest‘e kadar çok çeşitli iletişim platformları aracılığıyla birbirlerine bağlanmalarını mümkün kılan nispeten yeni bir olgudur.

Bu siteler, çevrimiçi olarak ziyaret edebileceğimiz neredeyse her web sitesinde yer aldı ve her geçen gün artan sayıda insanın, çevrimiçi içeriğinin çoğuna eriştikleri temel platformlar haline gelerek Web’i kullanma biçimimizi kökten değiştirdi.

İnternet Altyapısı

Şu anda, bu makaledeki bilgileri bir Web tarayıcısı kullanarak inceliyorsunuz. İnternet’e TCP/IP adlı bir teknoloji ile eriştiniz. Web’in Sir Tim Berners Lee tarafından görselleştirildiği yapı olan bir dizi köprü ve URL vasıtasıyla Web’e göz atıyorsunuz ve bunları HTML ve diğer biçimlendirme dilleri aracılığıyla görebiliyorsunuz.

Bu “görünüşte” basit yapı olmasaydı, Web bildiğimiz şekliyle var olmayacaktı.

Anında İletişim

E-posta gönderemeden önceki hayatı hatırlıyor musunuz? @ işareti ile hayatımıza giren e-posta, halen dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insanın kullandığı anında mesajlaşma ve görüntülü arama yaparak anında iletişim kurmak için gereken altyapının temelini oluşturdu. Günde kaç tane e-posta gönderiyorsunuz, hepsi ücretsiz mi? Bu inanılmaz buluşu her oturum açışınızda parmak uçlarınızda bulmasaydınız, hayatınızın nasıl değişeceğini düşünün.

Ücretsiz Bilgi

Nefes kesici bilgi arayışımızı artıracak kitlesel bilgi veri tabanları olmaksızın nasıl ilerleyebiliriz? Günün 24 saati çevrimiçi olarak bu harika kaynaklara sürekli eklenen bilgileri tüketmeye çalışsanız, devede kulak seviyesine dahi ulaşamazsınız. Wikipedia‘dan Project Gutenberg‘e, Google Kitaplar‘dan IMDB‘ye kadar, elimizde inanılmaz çeşitlilik ve derinlik bilgisi var. Ansiklopedi içerisine bakmak zorunda olduğunuz günleri hatırlıyor musunuz? Şimdi bu kitaplar koleksiyoncu parçaları haline geliyor. Ayrıca basit bir sorgu ile kolayca erişebildiğimiz Web’in 500 katından daha büyük olduğu tahmin edilen geniş bir veritabanı ağı olan inanılmaz Görünmez Web‘i (Invisible Web) unutmayalım.

Bilginin peşinde olanlar, Web’in bir rüyayı gerçek hale getirdiğini biliyorlar.

Ücretsiz üniversite derslerinden ücretsiz ders kitaplarına, çok çeşitli eğitimlere kadar internette çevrimiçi eğitim hareketi katlanarak büyüyor. Küresel olarak, dünyanın dört bir yanından insanlar sınıflara girmek, yeni şeyler öğrenmek ve becerilerini geliştirmek için günlük olarak İnternete bağlanıyorlar. Mevcut ve ücretsiz bilgi miktarı, akıl almaz bir seviyeye ulaştı.

Bir Sorunu Ücretsiz Çözen Hizmetler

Arama motorları, gezegendeki en karmaşık programlamalardan bazılarını kapsıyor. Çoğumuz bu inanılmaz buluşları neredeyse her gün kullanıyoruz.

Google‘dan Yahoo‘ya, bir arama kutusu içine basitçe bir sorgu yazmak ve alakalı, mantıklı ve bir sorunu çözmenize yardımcı olan bir cevap almanın ne kadar şaşırtıcı olduğunu düşünün.

Saniyede başka bir dilde bir şeyi çözmeyi mümkün kılan çeviri hizmetleri (Google Çeviri gibi) ne dersiniz? Ya da bir yol haritası oluşturmak, yol tarifleri bulmak ve hatta bir yürüyüş yolu planlamak için kullanabileceğiniz, Google Haritalar ve Yandex Haritalar gibi etkileşimli haritalar?

Yelpaze PayPal‘den Bitcoin‘e ve diğer sanal para birimlerine kadar, bankaya gitmeden ve sıraya girmeden web tarayıcısı aracılığıyla banka hesaplarına erişmeye kadar uzuyor. Peki ya alışveriş alışkanlığını kökünden değiştiren eBay ve Amazon (Türkiye’de GittiGidiyor, HepsiBurada, N11 vb.) gibi devasa çevrimiçi mağazalara ne diyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz