5G Nedir? 5G Teknolojisi Ne Zaman Kullanılabilir Olacak?

0
1796
5G nedir ne zaman gelecek

5G, 4G’yi takip eden yeni nesil mobil ağ teknolojisidir. 5G, önündeki her kuşak gibi, gittikçe daha fazla cihaz çevrimiçi hale geldikçe mobil iletişimi daha hızlı ve daha güvenilir hale getirmeyi hedeflemektedir.

Mobil ağlar, yıllar öncesinin aksine sadece web’de gezinmek ve kısa mesaj göndermek için kullanılan cep telefonlarını desteklemek için değil, günümüzde artık akıllı telefonlar, veri alışverişi yapabilen saatler, sürekli kayıt yapan güvenlik kameraları, sürücüsüz ve internete bağlı otomobillerin ihtiyaç duyduğu bir teknoloji haline geldi.

Web’e milyarlarca cihaz bağlandığında, altyapının tamamı, yalnızca daha hızlı bağlantıları desteklemek için değil aynı zamanda eşzamanlı bağlantıları daha iyi karşılamak ve bu cihazlar için daha geniş kapsama alanı sağlamak için trafiği barındıracak şekilde olmalıdır. İşte 5G tamamıyla bununla ilgili.

5G’nin Diğer G’lerden farkları nelerdir?

Basitçe 5G, daha eski teknolojilerin hepsinin yerini alan 4G’yi takip eden sonraki nesildir.

  • 1G bizi analog ses ile tanıştırdı.
  • 2G dijital ses ile tanıştırdı.
  • 3G sayesinde mobil verilerle tanıştık.
  • 4G ise yaygın mobil internet kullanımının yolunu açtı.

5G Ne Getirecek?

Telefonlar mobil iletişimde önemli bir oyuncu olsa da, 5G için birincil odak olmayabilirler.

Aşağıda göreceğiniz üzere, 5G’nin sahip olduğu önemli bileşenler ultra hızlı bağlantı ve minimum gecikmedir. Bu, telefonlarından video izlemeyi seven herkes için kesinlikle harika olsa da, birbirine bağlı cihazlarda gecikmeleri en aza indirmenin önemli olduğu senaryolarda daha önemlidir.

Başka bir uygulama alanı ise artırılmış gerçeklik cihazları veya sanal gerçeklik başlıkları olabilir. Bu cihazlar muazzam miktarda bant genişliği gerektirir ve amaçlanan etkilerini sağlamak için mümkün olduğunca hızlı internet üzerinden iletişim kurmaları gerekir. Herhangi bir gecikme, gerçek şeylerin sanal gerçeklik ortamında nasıl hissettirdiğini büyük ölçüde etkileyebilir.

Aynı şey, sürücüsüz otomobiller gibi ani çarpışmalardan kaçınmak için hızlı davranmaya ihtiyaç duyan diğer cihazlar için de geçerlidir.

5G, cihazlarınızda oyun oynarken video görüşmeleri yapmak, film izlemek, dosya indirmek, HD veya 4K medya paylaşmak, gerçek zamanlı trafik güncellemeleri almak vb. gibi daha akıcı bağlantının yolunu açacak.

5G o kadar hızlı olacak ki, yalnızca mobil cihazlar için mevcut olmayacak. Sabit kablosuz erişim yoluyla, evlerimizde kullandığımız ve dairemize kablo ile gelen internet bağlantısının bile yerini alacak!

5G Nasıl Çalışacak?

5G için standartlar henüz sağlamlaştırılmadı ve servis sağlayıcılar 5G’yi uygulamak için tam olarak aynı teknolojiyi kullanmayacak. Bu nedenle her ülkedeki her şirket için nasıl çalışacağını söylemek zor.

Örneğin, bazı durumlarda, 5G mevcut ağlara kıyasla tamamen farklı frekans aralığında veri yayınlayacak. Bu daha yüksek dalga aralıklarına, 30 GHz ila 300 GHz aralığında çalışan milimetre dalgaları adı veriliyor. (Mevcut şebekeler 6 GHz’in altındaki bantları kullanıyor.)

Bunu önemli yapan şey, küçük bir alanı paylaşan çok sayıda cihazın bu hat üzerinde “yayılma” yapabilmeleri ve daha hızlı bant genişliği ve daha az bağlantı kesilmesi anlamına gelecek daha fazla bant genişliği kullanmalarıdır.

5G Ne Zaman Kullanılabilir Olacak?

5G telefonlar, akıllı saatler, arabalar ve diğer mobil cihazların önümüzdeki yıllarda kullanacağı en yeni kablosuz ağ teknolojisidir, ancak aynı anda her ülkede kullanılamayacaktır.

5G ABD’de 2018 sonundan başlayarak, Verizon ve AT&T gibi sağlayıcılar vasıtasıyla, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki büyük şehirlerden bazılarında kullanılabilir olacak.

5G’nin Asya ve Avrupa ülkelerine ise 2020 yılına kadar ulaşması bekleniyor.

5G Ne Kadar Hızlı Olacak?

5G, internete aynı anda bağlanabilen cihaz sayısından, indirme ve yükleme hızına kadar mobil iletişimin çeşitli alanlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Aşağıda her bir mobil istasyonun desteklemesi gereken hızlar yer almaktadır. Ancak bu değerler cihazınızın bu hız değerlerini görebileceği anlamına gelmiyor.

  • İndirme: 20 Gb/sn (2.5 GB/sn)
  • Yükleme: 10 Gb/sn (1,25 GB/sn)

Bu hızlar aynı istasyona bağlı tüm kullanıcılar arasında bölünür ve her kullanıcı için aşağıdaki hızlar ortaya çıkar:

  • İndirme: 100 Mb/sn (12.5 MB/sn)
  • Yükleme: 50 Mb/s (6.25 MB/sn)

5G hızıyla, telefonunuza dört dakika içinde 3 GB’lık bir film indirebilir veya YouTube’a yalnızca 3 dakika içinde 1 GB’lık bir video yükleyebilirsiniz.

Daha fazla “Nedir?” yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz